Savjetovalište

Savjetovalište 

Savjetovalište Fakulteta hrvatskih studija je centar za unaprjeđenje kvalitete života, karijerni razvoj i pružanje podrške. Ono osigurava besplatne i povjerljive usluge. Osnovano je Odlukom Znanstveno-nastavnoga vijeća 8. srpnja 2014.

Preko ove stranice može se zakazati termin, saznati više o grupama podrške, pristupiti resursima za samopomoć i saznati više o sredstvima za krizne situacije.

Svatko ima pravo na zdrav život. Obrazovanje je svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima. Fakultet hrvatskih studija stvara socijalne, kulturne, odgojne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.

Student ima pravo na psihološku, duhovnu i druge oblike savjetodavne potpore vezano uz akademske i osobne poteškoće, karijerno savjetovanje i informiranje, razvoj akademskih i životnih umijeća i vještina, poput komunikacijskih i socijalnih, suočavanja s izvorima stresa, izbora strategije učenja i organizacije vremena, odgovarajuće prilagodbe.

Savjetovanje je dobrovoljan i povjerljiv odnos između korisnika i savjetovatelja. Temelji se na primjeni znanja i vještina u ostvarivanju ciljeva savjetovanja. Obično se provodi tjedno, mjesečno ili prema potrebi.

Savjetodavna djelatnost jedna je od posebnih djelatnosti Fakulteta hrvatskih studija koja obuhvaća pružanje podrške studentima i zaposlenicima u pogledu suočavanja s osobnim poteškoćama, pitanjima osobnoga razvoja i profesionalnim dvojbama, a može uključivati individualni i grupni rad, predavanja, izradbu tekstnih i vizualnih materijala te povezivanje s primjerenijim izvorima podrške u slučaju potrebe.

Voditeljica Savjetovališta Fakulteta hrvatskih studija – Centra za unaprjeđenje kvalitete života, karijerni razvoj i pružanje podrške - Jelena Flego, mag. psych.
Kontakt: savjetovaliste@hrstud.hr


Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja: http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/uzppzmz/

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
zainteresiranima pruža usluge cjeloživotnoga profesionalnoga usmjeravanja. Mrežne stranice. Adresa: Središće, Savezne Republike Njemačke 6.

Radi kvalitetnijega svladavanja obrazovnih programa i uspješnije psiho-socijalne prilagodbe studenti Fakulteta hrvatskih studija mogu zatražiti i dobiti psihološko savjetovanje:

  • izravno kod studentske liječnice
  • u Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
  • u Centru za savjetovanje i podršku studentima Sveučilišta u Zagrebu

Nadležna liječnica Fakulteta

Blaženka Kovačević Petrovski, dr. med.

Blazenka.KovacevicPetrovski@stampar.hr

01/ 6551-554

Avenija Većeslava Holjevca 22, Siget, 10000 Zagreb

Biserka Bokulić, medicinska sestra

Biserka.Bokulic@stampar.hr

Radno vrijeme: parni datumi prije podne od 8 do 13 sati; neparni datumi poslije podne od 13 do 20 sati. Obvezna najava telefonom zbog rada na terenu. Petkom liječnica nije u ambulanti.

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Tatjana Petričević Vidović, dr. med., specijalistica školske medicine

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu

Studenti trebaju unaprijed dogovoriti termin. Termin je moguće dogovoriti telefonom 01/4696-281 ili e-poštom: savjet-mladi@stampar.hr

Centar za savjetovanje i podršku studentima

Sveučilište u Zagrebu – zgrada Rektorata

Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb

csps@unizg.hr

01/4564-210

Korisne poveznice

Hitni pregledi prema adresi stanovanja

  • Klinički bolnički centar Zagreb, Rebro, Kišpatićeva 12, tel. 01/2333 233 (Sesvete i Maksimir)
  • Klinika za psihijatriju „Vrapče“, Bolnička 32, tel. 01/3780 666 (Dubrava, Peščenica, Medveščak, Trnje, Centar, Susedgrad i Zaprešić)
  • Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Jankomir 11, tel. 01/3430 000 (Velika Gorica, Novi Zagreb i Trešnjevka)
  • Klinički bolnički centar Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, tel. 01/3787 111 (Črnomerec)

Objavljeno: 2. 6. 2021. u 11:49
Uređeno: 2. 6. 2021. u 13:19
Katarina Jelić
Izazovi karijernih centara i...

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizator je online susreta karijernih centara pod nazivom ''Izazovi karijernih centara u doba pandemije'', koji je održan 27. svibnja. Suradnice našega Savjetovališta aktivno su sudjelovale u dvjema tematskim sekcijama: sekciji za karijerno te sekciji za psihološko savjetovanje.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizator je online susreta karijernih centara pod nazivom ''Izazovi karijernih centara u doba pandemije'', koji je održan 27. svibnja. Suradnice našega Savjetovališta aktivno su sudjelovale u dvjema tematskim sekcijama: sekciji za karijerno te sekciji za psihološko savjetovanje.

Magistra psihologije Iva Černja Rajter iz Odjela za karijerni razvoj opisala je osobitosti procesa karijernoga savjetovanja u razdoblju tijekom i nakon COVID-19 krize, s naglaskom na savjetovanje osoba koje će se susresti s iskustvom nezaposlenosti. Naime, po završetku pandemije očekuje se produljena recesija na tržištu rada i rast nezaposlenosti, a upravo su mladi ranjiva skupina kada je u pitanju nezaposlenost. Stoga je važno razmotriti efikasne načine pružanja usluga savjetovanja nezaposlenima u svijetu nakon COVID-19, odnosno studente pripremiti na situaciju u kojoj će se naći po završetku studija. Magistra Černja Rajter istaknula je holistički model intervencija te ulogu socijalno-ekonomskog okruženja na pojedince i njihove karijere, a kao zaključak navela kako karijerni savjetnici trebaju raditi na više razina - sa samim pojedincima, s poslodavcima, kreatorima javnih politika te širim društvenim kontekstom jer jedino tako možemo pružili učinkovito karijerno savjetovanje.

Magistre Jelić i Jurić Vukelić iz Odjela za pružanje psihološke podrške i pomoći te Odjela za unaprjeđenje kvalitete života održale su izlaganje na temu uloge studentskih savjetovališta u kriznim situacijama i definiranja savjetodavnoga okvira. Pri tome su se osvrnule na iskustvo pružanja usluga u kontekstu pandemije COVID-19 te važnost psihološke prve pomoći i kriznih intervencija za studentsku populaciju. Opisale su najčešće razloge uključivanja studenata u proces psihološkoga savjetovanja, usporedile ih sa razdobljem od prije pandemije, a za kraj su razmotrile izazove savjetovanja kao što su zamke procjene sekundarnih problema i konflikt višestrukih uloga savjetovatelja. No, kao pozitivno u čitavoj situaciji istaknule su povećanu dostupnost usluga savjetovanja, ne samo kada je u pitanju studentska populacija, nego i šire te važnu ulogu koju je psihološka struka imala u razdoblju koje mnogi opisuju kao najizazovnije nakon Domovinskoga rata.

Popis obavijesti
Repozitorij

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS